• Menu
  • Menu

Border Cities Schotland

Schotland staat bekend om zijn prachtige landschapen in de Highlands en zijn oude historie doorheen het land. De meeste toeristen bezoeken naast Edingburgh de west kust met route 500. Wij hebben echter voor de Schotse Border Cities gekozen. Een prachtig natuurgebied met mooie uitzichten. Het toeristische seizoen in de Border Cities is erg seizoensgebonden. Vele kastelen of landhuizen zijn alleen van mei t/m september geopend. Wij waren eind januari, begin februari in dit gebied en konden daardoor niet veel attracties bezoeken.

Selkirk

Wij verbleven wij vrienden in Selkirk, eigenlijk een dorpje dat niet heel veel benoem waardigs heeft, maar wel een mooi vertrekpunt is voor een aantal toeristische attracties. Selkirk kent elke zaterdagochtend (9:30 -13:30 uur) een klein boerenmarktje waar je heerlijke pastries kan kopen; zowel vegetarisch als de bekende Schotse Haggis. Daarnaast gebak, brood en andere lekkernijen. Het is niet groot, maar verkoopt wel goed. Rondom Selkirk kan je mooi wandelen bij de landhuizen. Qua eten hebben wij enkel de Indiaas geprobeerd. Deze is oké, maar niet uitmuntend.

Scotts view

Dichtbij Scotts view bevindt zicht Sir Wallace Statue. Wij hadden een klein standbeeld verwacht, maar uiteindelijk is het een meters hoog standbeeld dat uitkijkt op de vallei en de oude vulkanen die ongeveer 300 jaar voor Christus actief waren. Even verder naar boven kom je uit bij Scotts view. Vanuit hier heb je een nog beter uitzicht over de vallei, de vulkanen en de Tweed River. Je ziet prachtige landhuizen. Vanuit hier kan je ook een wandeling naar beneden maken richting de rivier.

Abbordsford

Dit is het vroegere landhuis van Sir Walter Scott, een bekende schrijver in Schotland. Het landhuis heeft een mooi park er omheen die het hele jaar door geopend is. Je kunt kiezen uit wandelpaden van 1 mile, 3 mile of 5 mile. Daarnaast is in het hoogseizoen het landhuis en de tuinen geopend.

Galashiels

Galashiels heeft een treinstations die je direct naar Edinburgh Waverly brengt, midden in het centrum. Verder heeft het de grootste supermarkten, zoals Marks & Spencers, Asda and Tesco’s.

Edingburgh

Deze stad heeft werkelijk aan al onze verwachtingen voldoen. Het is een prachtige stad met alle oudheden, kerken, de vele musea, het kasteel, het paleis, het parlement en de botanische tuinen. Wij hebben Edingburgh te voet verkend nadat we zijn aangekomen op Edingburgh Waverly, dit station ligt echt midden in het centrum tussen het oude en nieuwe centrum.  

Uitgang 3 richting Princess Street geeft je veel mogelijkheden. Princess street is gelijk een en al drukte met taxi’s, bussen en mensen. Je kan aan de kant van het station blijven lopen richting het Scottisch Monument en daarna de National Gallery en museum. De entree is gratis en je krijgt een indruk van het land. Aansluitend kan je de heuvel oplopen richting het Kasteel. Vooraf kan je kaarten kopen voor het kasteel, maar in het laagseizoen kan je prima gewoon naar het kasteel toegaan. Je kan kiezen voor een audiotour (3,50 extra), een gids (inbegrepen) of zelfstandig het kasteel te bekijken. Dit laatste hebben wij gedaan en is prima te doen met alle informatieborden overal.

Nadien zijn wij doorgelopen naar de Grassmarket voor een heerlijke publunch met burger en frietjes om vervolgens via het tweede meest spookkende begraafplaasts (…. Naam???) naar het National Science museum te gaan. Echt de moeite waard! Veel interactieve ruimtes. Ook dit museum is gratis.

Wij hebben onze tocht voortgezet naar het parlement gebouw, het paleis (let op in laagseizoen slechts open tot 15:15 uur) en the new parlement building. Beetje raar benoemd, maar deze laatste is nu juist de oude en ligt boven op de heuvel. Iets verder op kan je doorlopen naar het uitzichtpunt over de stad. Erg mooi om hier precies rond zonsondergang te zijn.

Aansluitend heb je waarschijnlijk nog tijd om de winkels in en rond princess streeet mee te pakken.

Grey Mare’s Tail Waterfall

In de ochtend zijn we vanuit Selkirk richting de waterval gereden. Deze tocht van ongeveer 40 minuten bracht ons langs zeer mooie vergezichten en een heel groot meer. Het water in het meer staat geheel stil waardoor het werkelijk adembenemend mooi is met de weerspiegeling van de heuvels rondom het in het water. Wij hebben een stukje langs het meer gelopen en genoten van de stilte. Wij zijn werkelijk niemand tegengekomen.

Grey Mare’s Tail Waterfall ligt net iets hoger en zal daardoor net iets kouder aanvoelen. Vanuit de parkeerplaats kan je naar een klein uitzichtpunt lopen net over de brug. Vanuit daar kan je tocht naar boven naar de waterval starten. Een prachtige tocht die goed te doen is over een smal pad. Diverse stukken zijn voorzien van traptreden en je springt over hele kleine riviertjes. Bovenaan ontdek je dat de waterval nog 2 kleine versnellingen kent en uiteindelijk vanuit een meer boven op de berg naar beneden gaat. Een mooie wandeling waarbij je door de kuddes schapen loopt. Wij waren er eind januari toen de waterval deels bevroren was, ik kan me voorstellen dat hij zomers nog veel indrukwekkender is.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
FACEBOOK
Instagram