• Menu
  • Menu

Edinburgh

Edingburgh overtrof al onze verwachtingen. Het is een prachtige stad met een rijke historie en veel mooie gebouwen. Het kasteel, de gratis musea en princess street is echt een bezoek waard! Plan in ieder geval 2 dagen in deze prachtige stad!

Je kan in Edinburgh overnachten of je kan gemakkelijk vanuit de Border Cities naar Edinburgh reizen. De trein is in vergelijking met Nederland goedkoper. Zo betaalden wij voor een retour van 50 minuten heen en 50 minuten terug 22 pond met zijn tweeën. Station Edinburgh Weverly ligt letterlijk midden in het centrum. Als je het station uitloopt sta je gelijk in de lange winkelstraat Princess Street met tientallen bussen en taxi’s die je voorbij suizen. Over het brede voetpad kan je via de tuinen naar het Nationale Galerij en langs het Schots Monument.

The Scottish National Gallery

Er staan twee Nationale galerijen naast elkaar:
– Scottish National Gallery
– Scottish National Portrait Gallery
Beide gallerijen tonen vele schilderijen uit de geschiedenis van Schotland. Je krijgt idee van de vele veldoorlogen die er zich hebben afgespeeld, zeker omdat de schilderijen in chronologische volgorde zijn opgehangen. In het Scottish National Gallery vind ik ook veel Nederlandse kunstenaars. Beide zijn geheel gratis te bezoeken.

The Scott Monument

Dit is het grootste monument ter wereld dat ter ere van schrijver Sir Walter Scott is gemaakt. Zijn landhuis bevindt zich in Abbortsford (Border City). Voor 5 pond per persoon kan je naar boven klimmen en de stad vanaf vier verschillende niveaus bekijken.

Edinburgh Castle

Het kasteel is slechts enkele minuten lopen vanaf de nationale galerij de berg op. Het kasteel kijkt uit over heel Edinburgh. Via de borden in het kasteel krijg je een goed beeld waar alles zich bevindt. De entree voor het kasteel is 17 pond per persoon. Relatief prijzig vonden wij, maar daarentegen bespaar je geld op het nationale museum en de galerijen. Je kan online van te voren een kaartje kopen met VISA/Mastercard. Dit scheelt een wachtij ter plekke.

In het kasteel kan je kiezen voor een audiotour voor 3,50 pond per persoon, een gratis rondleiding of geheel zelf door het kasteel lopen. Het kasteel is zeer ruim opgezet en bevat diverse kleine musea; over de gevangenis, de cavalerie, de slag van het kasteel zelf, het gedenkmonument etc.

Grass Market

Vanuit het Kasteel kan via de St. Gileskathedraal richting de grassmarket lopen voor een lunch. In Grassmarkets heb je een whahalla aan heerlijke restaurantjes. Je hebt vele pubs waar je kunt lunchen of dineren. Daarnaast heb je ook trendy restaurants. Wij hebben heerlijk geluncht met een burger en friet bij Biddy Mulligans.

Greyfriar’s Kirk

J.K. Rowling heeft toegegeven dat een van haar favoriete hobbies het verzamelen van prachtige namen is op Greyfriar’s begraafplaats. Zo kan je hier een grafsteen vinden van Thomas Riddell Esq. en William McGonagall. Je kunt je uiteraard voorstellen dat het even zoeken is op de begraafplaats, maar als je tourgroepen volgt, wordt je er gemakkelijk heen begeleidt. Er wordt ook aangegeven dat het het Second Most Haunted Graveyard is, dus kijk uit voor de spoken!

National Museum

Wij hebben echt genoten in het nationale museum. Het museum is interactief en leerzaam opgezet en naar onze mening leuk voor jong en oud. Wij waren met zijn tweeën en hebben ons enorm vermaakt. In de tijd dat wij het museum bezochten hadden we een gedeelte motoren en robots. Hier kon je allerlei proeven uitvoeren waardoor je meer leerde over bijvoorbeeld de aandrijving van lucht. Het eerste gekloonde schaap ter wereld “Dolly” wordt ook tentoongesteld. Een ander gedeelte gaat over de natuur en dieren. Je leert hier vooral veel over de verschillen tussen alle dieren.

Scottish Parlement

Het schotse parlement is open voor het publiek doordeweeks. Op dinsdag, woensdag en donderdag worden er debatten gehouden in het parlement en kan je vanaf de tribune toekijken. Daarnaast bevindt zich in de centrale haal een expositie en een klein gedeelte met uitleg over het parlement. Ze geven over dag ook diverse tour; geheel gratis.

Palace Holyroodhouse

Het koninklijk paleis is de officiële verblijfsplaats van de monarch van het Verenigd Koninkrijk in Schotland. Let goed op de openingstijden van het paleis, buiten het hoofdseizoen zijn deze namelijk gering. Naast het paleis staat de ruïne van de Augustijnerabdij. De abdij is door Koning David I van Schotland gebouwd en sindsdien gebruikt voor vele koninklijke kroningen en huwelijksplechtigheden. In de 18e eeuw stortte het dak in en het slechts een ruïne.

Momenteel verblijft de koningin ten minste een week per jaar in het paleis voor staatsaangelegenheden. Bij afwezigheid van de koninklijke familie is het paleis geopend voor het publiek.

Calton Hill

Probeer rond zonsondergang op Calton Hill te zijn. Bovenop Calton Hill bevinden zich verschillende monumenten: het National Monumet, Dugald Steward Monument en Nelson’s Monument. De monumenten zijn prominent op de heuvel aanwezig. De heuvel zelf zorgt voor mooie vergezichten over Edinburgh. Het is werkelijk sprookjesachtig als je bij zonsondergang de zon achter het kasteel onder ziet gaan.

Royal Mile

De hoofdstraat van Edinburgh, gevuld met vele straatartiesten en ook hier kan je wederom de prachtige oude gebouwen bewonderen. Via deze hoofdstraat van Old Town kan je naar het kasteel lopen.

Arthur’s seat

Het letterlijke hoogtepunt van de stad is Arthur’s seat. Deze heuvel ligt aan de rand van de stad. Je kunt kiezen uit diverse routes naar boven van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de gehele stad. Probeer deze tocht op een zonnige dag te doen zodat je kan genieten van de mooie vergezichten over het Schotse landschap en de stad. Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor… volgende keer kijk ik hiernaar uit.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
FACEBOOK
Instagram