• Menu
  • Menu

Reisdagboek 13/8-21/8 Maleisië

13 augustus is een halve reis waar we in de ochtend eerst de ferry pakken om van het schiereiland Penang af te komen en we ondergaan wederom een 4 uur durende busreis naar Kuala Lumpur. Daar hebben de avond doorgebracht, lekker Indiaas gegeten en rustig aangedaan. De volgende ochtend heerlijk een westerse yoghurt met granola en vers fruit gehad waarna we shuttle naar het vliegveld hebben gepakt. Op naar Borneo!!!

Tegen de avond komen we aan in Sandakan. We nemen een taxi naar het hotel midden in stad. Echt een luxe, we hebben namelijk een keer een hotel geboekt i.p.v. een hostel. Een groot bed met eigen badkamer en de volgende ochtend zelfs een groot ontbijtbuffet. Op de eerste avond in Sandakan ontdekken we gelijk dat Sandakan weinig te bieden heeft, geen leuke bezienswaardigheden, weinig restaurantjes, dus we proberen gelijk dingen te regelen om verder te reizen. De volgende dag hadden we al gepland; een bezoek aan het Oerang Oetang opvangcentrum in Sepilok waar we in de ochtend om 10 uur gelijk naar het voedingsplatform te gaan. In het begin kwamen vooral makaken langs voor heel veel bananen, maar na een poosje kwam een vrouwtjes Oerang Oetang aangeslingerd die schuw op de kop veel bananen, papaya en ander fruit naar binnen werkte. Ze ging weg en even later kwam een prachtige grote mannetjes Oerang Oetang aan die zich duidelijk meer op zijn gemak voelde. Trossen vol bananen werden al zittend naar binnen gewerkt. Wat een gaaf gezicht! We hebben gewoon 2 Oerang Oetangs gespot in het wild! Oké… deels vinden we, de apen hebben alle vrijheid om zelf te gaan waar ze willen, maar het is soms natuurlijk wel gemakkelijk om gewoon gevoed te worden. Na het voedingsplatform zijn we een kijkje gaan nemen in de nursery waar de kleine Oerang Oetangs de ruimte hebben om spelenderwijs het vak van slingeren te leren. We zien veel apen en ook hier hebben ze alle ruimte om weg te gaan.  

Nadien zijn we doorgelopen naar het Sunbear opvangcentrum waar helaas 1 observatie dek gesloten was. We zagen dus maar 2 sunbears. Mooi om deze dieren een keer te zien, maar veel te duur voor 2 beertjes. In hetzelfde stadje ligt ook het Rainforest Discovery center. In de bloedhete zon, plus 40 graden zijn we ernaar toegelopen… oef geen aanraden. Hier hebben we een tocht over de canopy walk gemaakt langs de boomtoppen. Helaas weinig dieren gezien, maar wel een mooi uitzicht! We zijn nog langs de grootste boom gegaan middels een korte jungle hike. In de avond weer iets proberen te eten in de stad, hoogtepunten kan je niet verwachten! En daarna vroeg ons bedje in met een filmpje, want er is echt niets te beleven. 

De volgende dag moeten we helaas nog 1 dagje spenderen in Sandakan, want onze volgende bestemming was pas vanaf de 17e beschikbaar. We maken er het beste van en doen op eigen gelegenheid de herritage trail waar we alle bezienswaardigheden van de stad ontdekken. De stad is in de tweede Wereldoorlog volledig verwoest op 2 gebouwen na; de moskee en de Agnes Keith house (de Engelse koloniale overheidsgebouw). Deze met nog andere tempels, uitzichtpunten en kerken hebben we bezocht en als speciaal moment wel het grote indrukwekkende kerkhof op de berg. De voormiddag spenderen we grotendeels in de rooftopbar waar we genieten van onze eerste westerse maaltijd in tijden; pizza! Heerlijk. Daarna lopen we nog naar een prachtige dorpje waar alle huizen op palen staan boven de zee. Het is duidelijk dat hier weinig toeristen normaal komen. Het zorgt voor leuke gezichten van lokalen en veel vrolijk groetende mensen. In de avond gaan we naar de bios en zien we de nieuwe Mission Impossible. Een mooi afleiding in dit dorpje

Op 17 augustus hebben we een rustige ochtend en vertrekken we rond 1230 uur naar Sukau om deel te nemen aan de riviercruises op de Kinabatangan rivier. We hebben een tour geboekt (jaja ik weet het, tegen onze principes in, maar dit wil amper anders). Na aankomst begonnen we met een riviercruise van iets meer dan 2 uur. We zaten in een klein bootje met 8 mensen inclusief gids en gingen de stroomafwaarts waar we al snel de Leaf monkey en de Pig tail makaak tegenkwamen. Heerlijk ontspannen in de bomen aan het klimmen en springend naar de andere boom. Verderop zagen we nog de Probiscus monkey (neusapen), heel veel prachtige vogels waaronder adelaren, kingfisher en we verder volop beloond met Oerang Oetangs. Een gezin kwamen we tegen boven in de boom; een mannetje die we minder goed zagen en moeder met kind die we goed zagen. Prachtig! De gids vond dit ook prachtig en dus bleven we langer kijken. 

Na het avondeten gingen we wederom op nightcruise in het pikkedonker met zaklantaarn. We zagen vele vogels;kingfisher, adelaren, uilen etc en uiteraard apen en krokodillen. Tot wel 2 a 3 meter groot! De volgende dag een ochtendcruise om 6 uur en aansluitend een jungle walk van een uur. De jungle walk is helaas teleurstellend. We hadden rust tot 16 uur en gingen toen weer op riviercruise in de middag en avond. Wederom prachtige vogels, krokodillen, een muishertje, apen (ook de Oerang Oetang) gezien.

 De volgende ochtend vertrok onze transfer naar Semporna, de uitvalsbasis voor het duiken op Mabul, Kapilai en Sepidan eiland. Voor Sepidan worden maar enkele certificaten per dag afgegeven en aangezien we vrij laat waren met boeken is dit niet gelukt, maar we hebben wel iets moois van onze bucketlist mogen afschrijven. We hebben gedoken met schildpadden! De Green turtle en de Hawksbill turtle! 

Helaas was de reis naar Semporna niet goed geregeld door ons hostel. Onze gids bracht ons naar een kruispunt waar we vervolgens met een tourbus door zouden reizen naar Semporna. Deze bus zat al vol toen hij aankwam en wilde ons dus niet meer meenemen. Vervolgens zei de gids dat we ons zelf maar moesten redden want dit was niet zijn probleem… dus we stonden letterlijk in de middle of nowhere aan een weg met onze bagage. Uiteindelijk hebben we maar een bordje gemaakt met de naam van 2 dorpjes in de buurt en hebben we een lift gekregen van lokale mensen naar het eerst volgende grote stadje. Daar zijn we afgezet bij het kleine busstation en hebben we gelukkig een veel te krappe, warme en volle lokale minibus kunnen regelen waar we in mee konden. Bovenop de haan op weg naar Semporna! 

Met het duiken hebben we prachtige vissen voorbij zien komen, in alle kleuren en formaten. Het water was zo helder. We zijn de hele dag op pad geweest met Scuba Junkie. Zij hebben een groot resort op Mabul eiland van waaruit ze alles organiseren. Echt een organisatie om aan te raden. Wij hebben ervoor gekozen om in Semporna te overnachten. Het eiland was echt meer dan 2x zo duur en dat vonden we niet nodig. Semporna heeft daarentegen niets te bieden, de eigenaar van ons hostel van de tweede nacht vindt het een Zigeunersstad. Met hangen op straat, zijn heel veel arme mensen, eten is niet heel ontwikkeld (basic). Eigenlijk sliepen we alleen in het dorpje,want in de ochtend vertrokken we al om 745 uur met de boot richting Mabul eiland en kwamen we om 17 uur weer terug. We hebben de eerste dag 2 duiken gemaakt op Kapilai, echt prachtig! En in de middag een duik bij Mabul eiland. De tweede dag zijn we gaan snorkelen, ook heerlijk. Wederom op beide eilandjes en we hebben weer schildpadden en prachtige vissen gezien. In de avond de nachtbus van 10 uur naar Kota Kinabalu. Tot onze laatste blog over een weekje! 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment

Follow by Email
FACEBOOK
Instagram